Jógaegyesület Érd

A vegetárius étrend


vegetárius lakoma

A helyes táplálkozás egészségünk és szellemi fejlődésünk egyik alapvető tényezője. A három guna szerint megkülönböztetünk

  • A tamaszikus táplálék, mint például a hús, hal, tojás, alkohol, konzerv és régi, újramelegített étel, lustaságot és kedvetlenséget okoz, és érzéketlenné tesz.
  • A radzsaszikus táplálék nyugtalanná, agresszívvé és erőszakossá tesz, ez a hatása például a túlfűszerezett ételeknek és a mértéktelenül fogyasztott csokoládénak vagy kávénak.
Bővebben

Vegetárius táplálkozás és jó egészség - semmi kétség!


Dr. Dejan Kupnik
Baleseti sürgősségi betegellátási Központ /Maribor, Szlovénia, Európa
(okleveles JMÉ oktató) - 2002. november 11.


Bevezetés

vegetárius étel

A húst mindig úgy tekintették, mint a táplálkozás alfáját és omegáját, de ma már tudjuk, ezt néhány újabb orvosi tudományos közlemény is alátámasztja, hogy a választékos vegetárius étrend mindent biztosít a test számára, ami a fejlődéséhez és egészséges működéséhez szükséges.

Másfelől, a vegetárius ételek egyáltalán nem tartalmaznak telített zsírokat (kivéve a tejet és tejtermékeket), viszont nagyon gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban. Ez az oka annak, hogy ezeket az ételeket a szív- és érrendszeri betegségek és a rák elleni védelemként tartják számon. Az élelmi rostok, melyek szerkezetüket tekintve megemészthetetlen komplex cukrok, megkötik a vizet a belekben, s ezáltal gyorsítják a béltartalmak áthaladását. Ez a székrekedés és diverticulosis ellenében hat. A rostok segítik a vér lipidek csökkentését is (mivel az élelmi rostok a vízzel együttesen megkötik a koleszterint is) és rákmegelőző hatásúak -- mivel a béltartalmak gyorsabb áthaladása miatt, az említett karcinogén agyagok nem tudnak túl hosszú időn át érintkezni a bél nyálkahártyájával.

Bővebben

Vegetárius étkezés a várandósság alatt - igen, vagy nem?


Dr. Dejan Kupnik
Baleseti sürgõsségi betegellátási Központ /Maribor, Szlovénia, Európa
(okleveles JMÉ oktató) - 2002. december 20.


Bevezetés

Az emberiség történetében a vegetariánus életmód sokak világos elhatározása volt. Sajnos még mindig félreértések és igazolatlan félelmek keringenek a vegetariánizmus körül. Az egyik ilyen téves elképzelés az, hogy az ilyen fajta táplálék nem biztosítja a szükséges alapanyagokat az emberi szervezet részére, különösen a várandósság, a szoptatás és a serdülõkor idején. Az alábbi esszé célja, hogy bemutassa az elmúlt húsz évben a vegetariánus életmóddal kapcsolatban összegyûjtött tudományos ismeretet.

Bővebben

Vegetárius szakácskönyv


vega szakács

Az alábbi szakácskönyvet a Tatai Jóga a mindennapi életben Egyesület jóvoltából tesszük közzé. Szabadon letölthető .pdf formátumban:

Kipróbált kedvenceink (.pdf)

Hírlevél

Jóga a tengerparton

Hírlevelünkben havi rendszerességgel értesítünk induló tanfolyamainkról, programjainkról és a honlapunkon megjelenő új cikkekről.

Szeretnék feliratkozni!SZJA 1%

Minden adományozónak szeretnénk megköszönni az egyesületünk számára felajánlott adó1%-ot!

Ha Te is fel szeretnéd ajánlani az adód 1%-át, akkor itt találsz segítséget az adótervezet elfogadásához és a nyilatkozat kitöltéséhez:

Segítség a kitöltéshez

Adatok a rendelkező nyilatkozathoz:
A kedvezményezett adószáma: 18669488-1-13
A kedvezményezett neve:
Regionális Jóga a Mindennapi Életben Egyesület Érd

Támogatásodat előre is köszönjük!